23948sdkhjf

Kopifirma sælger terrorfigurer i Lego-stil

Legesæt med Islamisk Stat-inspirerede jihadistfigurer er til salg. Det ligner Lego, men det danske selskab har intet med det at gøre.
En figur holder en dynamitstang. En anden står med en motorsav foran et afhugget hoved.

Deres ansigter er maskerede. På deres brændende olietønder er et flag, der til forveksling ligner det, Islamisk Stat turnerer rundt med.

Det er legetøj lavet til børn, og hele sættet er bygget op af klodser, som ligner dem, Lego sælger.

For den nette sum af 45 kroner kan du tilsyneladende købe det online.

Og for kunder i Malaysia har prisen i butikker været nede på 15 kroner, skriver australske Daily Mail.

Mahnun Mat Isa, en 40-årig mor, meldte produktet til myndighederne i Malaysia, da hun for nylig opdagede, at hendes søn havde købt det.

- Jeg bad myndighederne om ikke at tillade salg af legetøj, der involverer følsomme religiøse emner her i landet, siger hun ifølge Daily Mail til avisen Berita Harian.

Men hvem står bag det dystre legetøj?

Ikke Lego i hvert fald. Det slår selskabets pressechef i Danmark, Roar Rude Trangbæk, fast med syvtommersøm i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Vi ville naturligvis aldrig hverken støtte op om eller selv producere et produkt som dette, siger han.

Der er altså ikke tale om et Lego-produkt. Og det er ikke Legos klodser, der er brugt til at fremstille det voldsomme legetøj.

Spørgsmålet er så, om kopien vil skade Legos brand. Det vil legetøjsproducenten lade andre om at vurdere.

Men Lego vil i hvert fald "tage de nødvendige skridt" for at sørge for, at der ikke er tvivl om, hvornår det er det danske selskab, der står bag.

- Vi ønsker ikke, at forbrugere føres bag lyset og kommer i tvivl om, hvornår de køber et Lego-produkt, og hvornår de køber noget andet, siger pressechefen.

Produktets serienummer er ifølge flere medier blevet sporet til Kina.

Det formodes derfor, at en kinesisk producent har set sit snit til at tjene lidt penge på figurerne, der angiveligt er tilladt for børn fra seks år og opefter.

Informationerne om legesættet er dog sparsomme. Også for Lego, der ikke kender til omfanget af det.

Sikkert er det dog, at det ikke er første gang, at der laves efterligninger af Legos produkter. Det er der blevet i årtier i forskellige afskygninger.

Sidste år indledte Lego en retssag mod kinesiske firma Lepin i retten. Lego var ikke tryg ved Lepins kopier, sagde en juridisk repræsentant dengang til DR.

I 2008 kørte en anden kontroversiel historie i medierne, da den amerikanske producent BrickArms begyndte at lave maskinpistoler og håndgranater, som passede til Legos figurer.

Samme firma blev beskyldt for selv at lave en figur, der hentede inspiration fra en al-Qaeda-terrorist.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11